Кога има акумулација на токсични материи во организмот, кои ние главно ги внесуваме преку храна, телото најпрво ќе започне да ги таложи пред се во масното ткиво што служи за складирање на токсичен отпад. Колку повеќе индустриска и зготвена храна јадеме, толку повеќе маснотии ќе имаме. Туморот е корпа за отпадоци во која телото ги исфрла токсичните материи и создава обвивка околу неа со цел да се изолира од токсините. Телото нема да се исчисти од отпад сè додека конзумираме токсична храна затоа што над 90% од енергијата е ангажирана со варење на големи количини на храна, како и со елиминирање на отпадот.

Кога ќе престанеме да земаме храна барем најмалку 1 ден, ќе започне чистењето на телото. Телото ќе се исчисти и кога сме на сурова храна затоа што метаболните ензими (гориво за клетката) не се трошат на варење храна, затоа што храната се вари со свои ензими кои не се уништуваат со готвењето. Меѓутоа, ако продолжиме да земаме токсична храна, во почетокот нема да има чистење, бидејќи телото најголемиот дел од својата енергија ја троши на варење и елиминација на храната, но еден ден ќе има ситост и телото ќе почне да се чисти само, да исфрла слуз и отпад со кашлање, повраќање , дијареја, потење … Во тие моменти целата енергија на телото е концентрирана на чистење на организмот, така што храната што се јаде нема да се вари, туку ќе изгние во стомакот, што дополнително ќе го оптеретува телото и ќе го продлабочи проблемот.

На почетокот на минатиот век, научниците откриле и потврдија во бројни експерименти дека бактериите не живеат само надвор од телото и нè напаѓаат, туку и живеат и потекнуваат од нашето тело. Кога гледате во жива крв, можете да забележите безброј мали ситни биони (протити), мали честички што лебдат во крвта и од кои се формираат микроорганизми, кои исто така се наоѓаат во нашата крв. Да, нашата крв не е стерилна, но во неа се одвива многу комплексен процес на метаморфоза на микроорганизмите. БИОН е основната единица на животот, оргонска енергија чие потекло е Сонцето, а таа се пренесува до нас преку сончевата светлина. Тие се наоѓаат во живи материи, вода и воздух. Во целосно здраво тело, нема трансформација на бион. Во заболеното тело, кога има зголемена киселост на организмот, од бионот се формираат различни форми со вриење, пред сè, патогени бактерии, а во повеќе кисела средина има трансформација во габи.

Ова значи дека поради киселоста на организмот (главно поради лошата храна), ќе има трансформација на бионите во микроорганизми. За време на нивното распаѓање, микроорганизмите ќе остават зад себе големи количини на отпад, што дополнително ќе го оптовари организмот. Дали микроорганизмите се виновни за нашата болест или е проблемот со киселоста на организмот? Да не беше патолошкиот, кисел супстрат, развојот на микроорганизми не би се случил. Кога земаме антибиотик за да убиеме микроби, привремено ќе се ослободиме од голем број микроби, но антибиотиците (ANTI BIOS = ПРОТИВ ЖИВОТ) исто така ги уништуваат и БИОНИТЕ на начин што дополнително ќе го закисели организмот и ќе доведе до понатамошна трансформација во микроби. Единствениот начин да се запре трансформацијата на бионите во микроби е да се задржи телото алкално. Дали нешто ќе биде алкално (базно) или кисело зависи од степенот на вибрации – фреквенција. Одредена вибрација може да промени сè, дури и формата на битието, со акумулација или дезинтеграција на биони. Целата храна има свои вибрации. Така, знаеме дека просечната фреквенција на човечкото тело е помеѓу 60 и 70 Hz, а кога фреквенцијата се намалува и имунолошкиот систем се ослабува. Кога фреквенцијата се спушти под 58 Hz, се појавуваат симптоми на прелада, на 55 Hz кандида, на 42 Hz канцер. Секоја болест има фреквенција, степенот на киселост на кој ќе се развие одредена микроб, што значи дека секоја микроб има своја фреквенција. Супстанциите со поголема вибрација ќе ја уништат болеста со пониски вибрации. Така, станува многу важно со какви вибрации јадеме, вдишуваме и апсорбираме храна. Токсичните материи ги намалуваат вибрациите на нашето тело, така што индустриската храна има 0 Hz, свежо овошје и зеленчук околу 15 Hz, сушеното овошје и зеленчук до 27 Hz, додека есенцијалните масла имаат помеѓу 52 и 320 Hz што е фреквенција на маслото од роза. Нашите мисли исто така имаат свои вибрации, така што негативните мисли ќе ја намалат телесната фреквенција и ќе доведат до болести, додека добрите мисли нè лекуваат.

По смртта на организмот, доаѓа до распаѓање на материјата на степен на бион, така што одредена концентрација на бион останува неразградена и подготвена да создаде нов жив организам. Бионите се неуништливи и претставуваат основна единица на животот. Кога почесто се чистиме (разболуваме), организмот ќе биде поздрав, додека, ако тоа не случај, може да се појават потешки пореметувања заради многу кисела околина и распаѓање на голема количина на бион. Децата имаат посилни одбранбени механизми и затоа често се „болни“ и имаат поголема температура од возрасните. Зголемената температура е само повисока фреквенција на која многу микроби не можат да преживеат и ние самите си штетиме кога ќе ја спуштиме. Зошто „се преладуваме“? Не се разболуваме од студот, туку затоа што кога ни е ладно, крвните садови се стеснуваат на површината така што голема количина на крв, а со тоа и токсини, стигнуваат до виталните органи кога телото реагира со започнување со чистење: кашлица, потење, повраќање… Ниеден од овие процеси не треба да се стопира, туку да му се овозможи полесно чистење со земање многу чиста сончева вода што ќе ја разредува слузта, да се биде без храна 2-3 дена, на свежи сокови или само на сурова храна, да се дише чист воздух и да се одмора. Микробите нема да се развиваат надвор од живиот организам, но можат да преживеат некое кратко време, така што е можно микроорганизмот да прејде од некоја личност на нас. Ако нашето тело е кисело, тој ќе продолжи да се размножува во нашето тело, но ако нашето тело е алкално, за ден-два ќе се распадне и од него  ќе останат само биони.
Значи, дури и во тој случај, кога добиваме микроби од други, сè повторно зависи од киселоста (фреквенцијата) на нашето тело. Што се однесува до вирусите … вирусите се делови од РНК и ДНК, кои настануваат со распаѓање на клетки и микроби. Кога сме кисели, доаѓа до распаѓање на клетките, црвените крвни клетки, микробите…
Кога ќелијата се распадне, делови од распаднатата РНК и ДНК – протеински честички – пливаат помеѓу клетките во телото. Колку повеќе е кисел организмот, ќе бидат повеќе распаѓања и повеќе протеински честички – вируси. Вирусите не се живи суштества и не се репродуцираат, туку делуваат како паразити и преживуваат на штета на клетките на кои се прикачуваат. Значи, само треба да ги подигнете вибрациите со сурова храна, да гледате на Сонцето, физички активности и позитивни мисли и сè ќе биде добро.